Avrupa Birliği Vatandaşlığı ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular
Bulgaristan

Avrupa vatandaşı olmak ve bütün Avrupa’da rahatça yaşamak için sunulan bir programdır. Bulgaristan Pasaportuna yatırım yoluyla 2 yılda ulaşılabilir.

Başvuruya kimler dahil olabilir?
Başvuru kişiseldir. İlk başvuru ana başvuran üzerinden yapılır. Ana başvuran, vatandaşlığa giden yolun birinci bölümü olan PR (Daimi-Kalıcı Oturma İzni) elde ettikten sonra, eş ve çocuklar için de daimi oturum izni başvurusu yapabilir.

Aile fertleri için vatandaşlık edinim süreci nasıl ilerler?
Ana başvuru sahibi için vatandaşlık başvurusu Daimi Oturum İznini elde ettikten 1 yıl sonra yapılır. Ayrıca, vatandaşlığa başvuru dosyasının incelenme süresi de yaklaşık 1 yıl sürmektedir. Dolayısıyla, toplam süreç daimi oturumu aldıktan sonra 2 yıldır. Vatandaşlığın hakedilmesi ile birlikte, asıl başvuranın çocukları, torunları ve evlatlık edindiği çocukları soya çekim kuralı gereği, vatandaşlık başvurusunda bulunabilir.
Ancak eşler için bu süreç Daimi Oturum İzni elde edildikten 5 yıl sonra başlar.

Bulgaristan’da yaşama ve dil bilme zorunluluğu var mı?
Programa dahil olan aile bireylerinin Bulgaristan’da yaşama ve dil bilme zorunluluğu bulunmaz.

Vatandaş olduktan sonra edinilen haklar nelerdir?
Aile fertleri Avrupa’nın her yerine gidebilir ve o ülkelerde kolayca oturum hakkı elde edebilirler. Bulgaristan pasaportu ile birlikte Avrupa Birliği Vatandaşlığı statüsü kazanılırken, AB üye ülkelerde yaşama, çalışma ve eğitim alma imkânı tanınır. Kanada dahil 158 ülkeye vizesiz seyahat serbestisi sağlar.

Yatırım nereye yapılmaktadır?
Başvuru sahibi, ön risk değerlendirmesini takiben yatırımın tamamını Bulgaristan’da açtığı yeni banka hesabına transfer eder. Başvuru sahibi, bu işlemin ardından yatırım sertifikasına sahip olur.

Bulgaristan Daimi Oturum İzni ile seyehat nasıl yapılır?
Bulgaristan'ın Schengen Bölgesi'ne dahil olmasıyla birlikte serbest dolaşım mümkün olacaktır. 2019'un ilk çeyreğinde Bulgaristan'ın Schengen Bölgesi'ne dahil olması beklenmektedir.

Önceki Post
Sonraki Post